daarennoessv
 
   
Glemt log på?   Registrer  

Kostpolitik

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Falkonergården

For at fremme sunde kost- og motionsvaner og undgå overvægt allerede i børne­alderen har forældre og personale udarbejdet følgende mad- og måltids­politik, hvor vi har taget udgangspunkt i Ernærings­rådets 8 kostråd.

1.      spis mere frugt og grønt – 6 om dagen

2.      Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen

3.      Spis groft brød, kartofler, ris eller pasta – hver dag

4.      Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager

5.      Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød

6.      Spis varieret og bevar normalvægten

7.      Sluk tørsten i vand

8.      Vær fysisk aktiv – mindst 60 minutter om dagen

Måltidet som kulturelt bærende element

At spise er velvære og nydelse. Og sund og nærende mad giver kræfter og energi. Desuden er selve måltidet og maden kulturelt bærende elementer, som er identitets­skabende og har en social funktion.  Denne livsform ønsker vi at fremme i Falkonergården og give børnene med, når de forlader institutionen.

Børn kan lære at vælge det sunde. Derfor bruger vi velsmagende og sunde madvarer af høj kvalitet i Falkonergården og lader børnene smage mangfoldigheden i maden. Ofte skal børn præsenteres for nye ting mange gange, før de er trygge ved dem.

I Falkonergården spiser vi samlet på faste tidspunkter hver dag. Ved at byde børnene forskellige smagsvarianter som sødt og salt, surt og bittert, varmt og koldt, stærkt og mildt, udvikler vi deres smagssans.

Vi værner om traditioner og højtider, og synes det er vigtigt, at børnene kan mærke og se forskel på hverdag og fest.

Sundhed og mad hænger sammen

Vores børn er fremtidens voksne, og derfor anser vi en ernæringsmæssig indsats for at forebygge ”livsstilssygdomme”, overvægt og fedme senere i livet som vigtig.  55 pct. af alle danskere er overvægtige og 15 pct. er decideret fede. 10-15 pct. af tabte leveår i Europa skyldes dårlig ernæring.

Desværre forholder det sig ikke sådan, at børnenes krop signalerer af sig selv, hvilke nærings­stoffer den har brug for, når barnet er sultent. Derfor drikker og spiser børnene ikke altid de næringsstoffer de mangler, men dem som de får tilbudt.

Daglige retningslinjer

Følgende konkrete målsætninger og retningslinjer vil vi gerne overholde i institu­tionens dagligdag.

Maden i vuggestuen

Da børn tilbringer størstedelen af deres vågne tid i vuggestuen, betyder det, at de skal have dækket cirka 70 pct. af deres daglige energiindtag hér. Derfor bestræber vi os på at lave en varieret og ernæringsrigtig kost. Sukker og salt indgår i meget begrænset mængder i madlavningen. Vores samlede fødevareforbrug er cirka 85 pct. økologisk. Frugt og grønt er sæsonbestemt.

Dagens måltider i vuggestuen:

Morgenmad kl. 7.00- 8.00

Børn, der møder inden for dette tidsrum, tilbydes enten grød, cornflakes eller havregryn.

Drik: mælk/vand

Formiddagsfrugt kl. 8.45 til 9.15

Børnene tilbydes brød med smør.

Drik: vand

Frokost kl. 10.45

Menuen afhænger af årstiden. I vinterperioden serveres der varm mad 4 gange ugentligt og rugbrød med forskelligt pålæg én gang. Om sommeren erstattes grøddagen hver anden uge med en ekstra rugbrødsdag.

Pålægget består af et varieret udvalg af fisk, indmad, kød, æg, vegetariske retter (hummus, bønnepostej, hytteost) og grønt tilbehør.

Børn under 1 år, som skal vænnes til overgangskost, kan tilbydes grøntsagsmos/grød.

Drik: mælk og vand

                                           

Eftermiddagsmad kl. 14.00

Dette måltid varieres i forhold til frokosten. Måltidet kan bestå af f.eks. friskbagt brød/boller med smør/ost, pizzabrød, rugbrød og pålæg. Der serveres altid frisk frugt eller grøntsags­stænger til. En gang om ugen får børnene letmælksyoghurt naturel med frugt og drys (mysli eller rugbrødsdrys)

Drik: vand

Til de børn, der bliver sultne senere på eftermiddagen, vil der altid være mulighed for en lille rugbrødsmad/knækbrød/brød med smør og vand til.

Mælk og væske

Børn tilbydes modermælkserstatning frem til 1 år. Fra børnene fylder 1 år får de letmælk frem til de starter i børnehave.

Ud over hvad børnene drikker til måltiderne, får de tilbudt eller beder selv om vand i løbet af dagen.

Maden i Børnehaven

Frokost

Børnehavens madplan tager udgangspunkt i vuggestuens madplan med undtagelse af grøddagen: 2 rugbrødsdage, 1 kød dag og 2 grøntsagsdage.

Råvarernes oprindelse og betydning for maden og madlavningen bliver løbende drøftet på stuerne.

Frugt og Eftermiddagsbrød
Når børnene kommer ind fra legepladsen, får alle et stykke friskt frugt, som de medbringer hjemmefra. Forældrene har foranstaltet en brødordning, hvor børnene på skift har groft brød eller rugbrød med til om eftermiddagen.

Drikkevarer

I børnehaven serveres der vand til alle måltider.

Særlige hensyn

Der tages hensyn til børn med allergi, såfremt der kan fremvises dokumentation fra lægen. Og vi tilpasser maden efter kulturelle hensyn.

Madplaner/inspiration til forældre

På stuernes opslagstavler hænges der hver uge en ny madplan op, så alle kan følge med i, hvilken kost børnene får serveret, madplanen bliver ligeledes lagt på vores hjemmeside.

Festdage i Falkonergården

Fødselsdage

Fødselsdage kan enten holdes på stuen eller ved at invitere hele stuen hjem på selve fødselsdagen.

Når vi holder fødselsdagen i børnehaven eller vuggestuen, vil det typisk foregå i forbindelse med eftermiddagsbrødet og typisk har fødselaren en ”overraskelse” med til de andre børn.  For at begrænse sukkerindtaget bør denne ”overraskelse” bestå af et stykke kage, en flødebolle eller en ispind per børnehavebarn, popcorn eller frugt. Slikposer undgås helt.

I vuggestuen sker ”overraskelsen” helt uden sukker. Frugtspyd, riskiks, frikadeller eller pizzasnegle er sukkerfrie, men populære blandt småbørn. Hjemmebagte boller er meget populære blandt både vuggestue- og børnehavebørn.

Når barnet inviterer hele stuen hjem, er det selvfølgelig op til barnet og familien, hvilken mad der bydes på. Vi vil dog anbefale at begrænse mængden af slik, fløde­boller og sukkerholdige drikke så vidt som muligt og i stedet for tilbyde frisk frugt eller lignende.

Julen

Vi holder en årlig julefest med forældrene på legepladsen, hvor der serveres æbleskiver, saftevand og pebernødder til børnene.

I julemåneden holder alle stuer i Falkonergården en julefrokost, hvor hvert barn medbringer en ret til et fælles buffetbord.

Fastelavn

Vi slår katten af tønden til fastelavn. I tønden vil der være popcorn, frugt eller rosiner i børnehaven. I vuggestuen er der frugt i tønden.

Til eftermiddagsbrød er der fastelavnsboller til alle.

Motion
Vi bestræber os på, at alle børn i institutionen kommer ud mindst én gang om dagen i mindst 30 minutter året rundt- enten på legepladsen eller ved at tage på tur.

Vuggestuebørnene går på legepladsen enten om formiddagen eller om eftermiddagen uanset vejret. De små vuggestuebørn sover udendørs.

Børnehavebørnene er på legepladsen hver dag efter frokost i 1½ time uanset vejret.

Stuerne sørger for, at de børnehavebørn, som sover til middag, har mulighed for at komme på legepladsen på et andet tidspunkt i løbet af dagen.

Plan for udarbejdelse og revidering

Personalet vil på personalemøde i december, som er evalueringsmøde, gennemgå mad- og måltidspolitikken og justere eventuelle ændringer. Dette vil blive fremlagt forbestyrelsen sammen med årsplanen på bestyrelsesmødet.

.